Homeopatija vs. klasična medicina – Otac homeopatije je nemački lekar, farmakolog, Samjuel Haneman. On je postavio najveći cilj lekaru da na nežan i nešodljiv način vrati čoveku zdravlje. A zdravlje nije samo odsustvo fizičkih simptoma, već i prisustvo duha, kreativnosti, volje i radosti.

Neki ljudi su čuli za homeopatiju, neki uopšte nisu, ali većina ih zapravo nije upoznata sa time kakva je to medicina pa bih ovom prilikom da ukratko napravimo paralelu između nje i klasične medicine. Klasična medicina kao što svi znamo, posmatra telo čoveka samo kao fizičko i materijalno telo, proučava razne poremećaje zdravlja, klasifikuje i postavlja dijagnoze te postoje specijalisti za razne organe ( dermatolog, ginekolog, kardiolog…) a svi se usko specijalizuju za svoju oblast. Dijagnoze se postavljaju na osnovu biohemije, snimanja i uglavnom fizičkih simptoma.

Kada je homeopatija u pitanju čovek se posmatra kao celina tri nivoa a to su fizički, emocionalni i mentalni (duhovni) nivo. Duhovni nivo je zapravo sam život, vitalna sila, kako je mi zovemo. Živo i mrtvo telo se razlikuju po tome što u mrtvom telu više nema vitalne sile. Pregled se u homeopatiji obavlja uzimajući u obzir promene na sva tri nivoa.Dakle, razgovor sa pacijentom traje oko dva sata, sve vezano za pacijenta nam je izuzetno bitno a za određivanje homeopatske remedije presudnu ulogu imaju simptomi na mentalnom nivou. Remedija se određuje za svaku osobu ponaosob, što znači da ako pet osoba dođe sa glavoboljom najverovatnije će svi dobiti različite homeopatske remedije jer je svako od nas individualan i jedinstven i taj princip individualnosti se u klasičnoj homeopatiji mora uvek poštovati.

Dakle, ne postoje dijagnoze, nema specijalizacije jer se čovek posmatra kao neodvojiva celina pomenuta tri nivoa. Pošto je homeopatija energetska medicina zasnovana po principima kvantne fizike, ona priznaje da je sve energija. Njen moto je “Similia simillibus curentur” ili “Slično se sličnim leči “. Lečenje odnosno isceljenje se obavlja delovanjem na vitalnu silu, gde je i nastao poremećaj i vraćanjem naše vitalne sile u balans, a kada se to dogodi svi simptomi se postepeno povlače jer su oni samo bili vapaj vitalne sile i poziv za pomoć.

Naše telo je pametno i treba da naučimo da ga čujemo. Pomoću simptoma ono nam uvek nešto poručuje. Postoji milion interesantnih i facinantnih stvari u homeopatiji i homeopatskim remedijama, ali o tome nekom drugom prilikom.

By Published On: February 5th, 2019Categories: HomeopatijaComments Off on Razlika između homeopatskog načina lečenja i klasične medicineTags: